2 Ekim 2010 Cumartesi

köprüler listesi

Seçili kritere ait kayıt sayısı =11

Abdal Köprusu (Osmangazi)
Abdal Köprusu (Osmangazi)


Abdal Köprusu (Osmangazi)
Cilimboz Köprüsü (Osmangazi)


Abdal Köprusu (Osmangazi)
Demirtaş Köprusu (Osmangazi)


Geçit Köprüsü (Osmangazi)
Geçit Köprüsü (Osmangazi)


Geçit Köprüsü (Osmangazi)
Mihraplı Köpru (Osmangazi)


Geçit Köprüsü (Osmangazi)
Nilüfer Köprüsü (Osmangazi)


Tatarlar Köprüsü (Osmangazi)
Tatarlar Köprüsü (Osmangazi)


Tatarlar Köprüsü (Osmangazi)
Setbaşı Köprusu (Yıldırım)


Tatarlar Köprüsü (Osmangazi)
Irgandi Köprüsü (Yıldırım ile Osmangazi ilçeleri sınırındadır)


Boyacıkulluğu Köprüsü (Yıldırım)
Boyacıkulluğu Köprüsü (Yıldırım)


Boyacıkulluğu Köprüsü (Yıldırım)
Taş Köprü (İznik)



Abdal Köprüsü

Yine Nilüfer deresi üzerinde yer alan bir başka köprü ise Abdal Köprüsüdür. Günümüzde Osmangazi ilçesi sınırları içerisinde kalan ve 1669 yılında Bursalı tüccar Abdal Çelebi tarafından hayrat olarak yaptırılan Abdal Köprüsü, döneminin önemli sivil mimari eserlerinden biridir. Kesme taşlardan yapılan bu köprü, 1978 yılından sonra restore edilerek araç trafiğine kapatılmıştır.

Yorum Yap

Nilüfer Köprüsü

14. yy’da Orhan Gazi’nin eşi Nilüfer Hatun tarafından yaptırıldığı için O’nun adıyla anılan bir diğer tarihi köprü ise Geçit köyünün güneybatısında bulunan ve bugün kullanılmayan Nilüfer Köprüsü’dür. Bursa’nın varlığını sürdüren en eski yapıtlarından ve bilinen en eski köprüsü olan Nilüfer Köprüsü, kesme taşlarla ve tuğla kullanılarak yapılmıştır. Biri büyük olmak üzere 4 sivri kemerden oluşmakta [...]

Yorum Yap

Mihraplı Köprüsü

Çelebi Sultan Mehmed’in kızı Selçuk Hatun tarafından 15. yüzyılda yaptırılmıştır. Nilüfer Deresi’nin iki ana kolu üzerinde kurulmuş, yarım haldeki köprünün müzeye kaldırılmış olan kitabelerinde “Bu köprü, Osman oğlu Orhan oğlu Bayezid oğlu Mehmed’in kızı, kadınların sultanı, melikelerin melikesi, iyilikleri son dereceye ulaşmış olan Selçuk Hatun’un emri ile kuruldu. Allah iffet ve ismetini devam ettirsin” denilmiş [...]

Yorum Yap

Irgandı Köprüsü

Gökdere üzerinde, Setbaşı Köprüsü’nden ovaya doğru inildiğinde ilk köprüdür. 1442 yılında, Irgandı Hoca Muslihiddin’in babası Pir Ali tarafından yaptırılmıştır.
1855 depreminde büyük hasar gören köprü, son olarak Yunan işgalinde bombalanarak büyük darbe alır. 1940′lı yıllara kadar trafiğe bile kapalı olan köprü, tarihi dokusuna uygun olarak yeniden hayata kazandırılır. Nitelik ve özellik açısından dünya üzerinde yer alan [...]


Irgandı Köprüsü (Yıldırım-Osmangazi)

Irgandı Köprüsü Osmangazi ile Yıldırım ilçelerini birbirinden ayıran Gökdere üzerinde bulunmaktadır. Irgandı köprüsü, Floransa, Venedik ve Bulgaristan’ın Lofça kentinde benzerleri olan çarşı köprülerindendir.

Bu köprü 1442 yılında Pir Ali oğlu Tüccar Muslihiddin tarafından Mimar Abdullah oğlu Timurtaş’a yaptırılmıştır. Eski kaynaklardan öğrenildiğine göre bu köprüde 31 dükkan, bir mescit ve iki de ahır bulunuyordu. Köprünün uzunluğu konusunda kaynaklar birbirini tutmayan bilgiler vermektedirler. Buna göre uzunluğu 45 ile 300 m. arasında değişmektedir. Ancak, çevresindeki yapılanmalar, köprünün iki yamacındaki eğimin armasından ötürü vadi daralmış ve bu yüzden de köprünün boyu kısaltılmıştır.

1854 depreminde büyük zarar görmüş ve Bursa’nın işgali sırasında Yunanlılar buradan çekilirken köprü kemerini bombalamışlardır. Bundan sonra 1949 yılında köprü yeniden yapılmış ve 60 cm. daha yükseltilmiştir. Köprünün Yıldırım ilçesi tarafı Osmangazi ilçesindeki tarafına göre 120 cm. daha yüksektir. Günümüzde köprünün ana tonozu betonarme olup, her iki yanına da taş kemerler yapılmıştır. Köprünün cephesinde dikkati çeken bir özellik de mazgal deliklerinin yerleri bozulmuştur. Köprü hücrelerine tonozlu mekanların üzengi taşlarına kadar taş olan köprü, üzengiden sonra tuğla ile yapılmıştır.

XVII.yüzyılda Bursa’ya gelen Evliya Çelebi bu köprünün mimarisi ile onunla ilgili öyküleri anlatmaktadır. “Evsaf-ı cisr-i Irgandi. Bursa’nın bir çarşısı da Gökdere’deki Irgandi Köprüsü üzerindedir ki, yemin ve yesar ikiyüz kadar hallac dükkanlarıdır. Hücrelerinin pencereleri zir-ü paylerinden cereyan eden Gökdere’ye nâzırdır. Ve bu cisr dükkânlarının üzeri cümle tonoz kemerler ile mebni olub kurşun ile mesturdur. Bu cisrin iki başında kal’a kapuları gibi temiz kapılar üzere mazgal delikleri vardır. Cizrin bir tarafı boştur. Han gibi misafirhane olup at bağlanır”.


Abdal Köprüsü (Osmangazi)

Abdal Köprüsü, Acemler ve Hürriyet Mahalleleri arasında Bursa, Mudanya yolunda, Nilüfer Çayı�nın üzerindedir. Köprüyü Abdal Çelebi isimli bir tüccar 1669 yılında yaptırmıştır. Bursa Salnamelerine göre (1906) 12 gözlü olan bu köprünün iki ucu toprak altında kalmıştır. Köprü 64 m. uzunluğunda, 4.75 m. genişliğindedir. Orta kısım yol seviyesinden biraz daha yüksekte ve sivri kemerlidir.

Köfeki taşından yapılan köprünün kuzey tarafında bir mihrap nişi, ayakları üzerinde de selyaranlar bulunmaktadır. Bu köprü 1971 yılında Karayolları tarafından onarılmıştır.


Mihraplı Köprü (Osmangazi)

Bursa-Karacabey yolu üzerinde, Nilüfer Nehri’nin kollarından biri üzerindeki bu köprüyü Çelebi Sultan Mehmet’in kızı Selçuk Hatun yaptırmıştır.

Köprünün iki kitabesi bulunmaktadır. Bunlardan birine göre 1465 yılında yaptırılmıştır. Diğer kitabede köprünün iki büyük gözü arasına tarihi ve yaptıranın isimleri yazılmıştır. Kitabeleri Şair Cemali yazmıştır. Bugün bu kitabeler Bursa Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ndedir.


Setbaşı Köprüsü (Yıldırım)

Bursa’nın en eski köprülerinden biri olan Setbaşı Köprüsü Çelebi Sultan Mehmet zamanında, Gökdere üzerinde XIV.yüzyılda yapılmıştır. Günümüze yapılan onarımlarla iyi bir durumda gelebilmiştir.

Setbaşı Köprüsü biri küçük, diğeri büyük olmak üzere ki kemerli olup, daha önce ahşap olduğu ve Cumhuriyetin ilanından sonra taştan yenilendiği bilinmektedir.


Cilimboz Köprüsü (Osmangazi)

Bursa, Cilimboz Deresi üzerindeki bu köprünün ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Osmanlı dönemi eserlerinden olan bu köprü, iri kesme taştan, sivri kemerli ve tek gözlüdür. Köfeki taşından yapılan köprünün üzerine bir korniş taşı yerleştirilmiş bunun üzerine de iri blok taşlardan korkuluklar eklenmiştir.


Tatarlar Köprüsü (Osmangazi)

Bu köprünün ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Ancak eski kaynaklardan öğrenildiğine göre 1553 yılından beri kullanılmaktadır.

Tek gözlü olarak yaptırılan köprü moloz taştandır. Kemerinde tek sıra mermer taşlar kullanılmıştır. Bu köprünün kemeri üzerine çıkıntılı bir korniş yerleştirilmiş, yoldan ötürü eğimli olmayan bir arazide olduğundan düz olarak yapılmıştır.


Boyacıkulluğu Köprüsü (Yıldırım)

Boyacıkulluğu Köprüsü, Gökdere üzerinde, Hoca Sinan adındaki bir tüccar tarafından 1443 yılından önce yapılmıştır. Köprü kagir olup, büyük tek gözlüdür.


Nilüfer Köprüsü (Osmangazi)

Bursa-Mudanya yolunda, Nilüfer Çayı üzerindedir. Orhan Gazi’nin eşi, Sultan I.Murad’ın annesi Nilüfer Hatun tarafından yaptırılmıştır. Kitabesi günümüze gelememiştir.

Köprü, 39.35 m. uzunluğunda, 5.40 m. genişliğinde olup, yedi gözden meydana gelmiştir. Bu gözlerden en büyük kemer açıklığı 9.85 m.dir. Kesme köfeki taşı ve tuğladan yapılmıştır. Çeşitli dönemlerde onarım geçirmiş, sağ taraftaki dört göz orijinalliğini korumuştur. Tampon duvarları moloz taştan olan köprünün kemerleri tuğladandır. Selyaranlar sivri külahlı ve taş kaplamadır. Karayolları tarafından 1972 yılında onarılmıştır.


Demirtaş Köprüsü (Osmangazi)

1883 yılında ahşap olarak yapılmıştır. 1970’li yıllara kadar ahşap olarak ayakta kalan köprü yıkılmıştır.


Taş Köprü (İznik)

İznik-Orhangazi karayolunun 50 metre kuzeyinde, İznik’in 3 km. batısındadır. Roma döneminde yapılan ve tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Taş köprü 20 metre uzunluğunda ve 2,5 metre genişliğindedir.

Köprüler

Bursa kenti ve ovasından çok sayıda dere geçtiği için, bu dereler üzerine çokça güzel köprüler yapılmıştırsrc=/dosyalar/resimler/bursa_kitabi/image/216.jpg. İlk Osmanlı köprüsü sayabileceğimiz Nilüfer Köprüsü´nden başlayan bu güzel gelenek, Türkiye´de örneği olmayan Irgandı Köprüsü´yle sürmüştür. Bursa´daki tarihi köprülerimiz ne yazık ki gereken ilgiyi görmemiştir.Çok sayıda köprümüz yıkılmasına karşın yine de Bursa´da azımsanmayacak ölçüde, Abdal, Nilüfer, Mihraplı, Setbaşı, Irgandı,Tatarlar köprüleri gibi tarihi köprüler ayakta kalarak günümüze ulaşmıştır.

Abdal Köprüsü:Çekirge’nin altında, Acemler’de Nilüfer Çayı üstündeki 12 gözlü tarihi köprünün günümüzde ancak 6 gözü ayakta durmaktadır. 1669’da yaptırılan bu köprü, sivil Türk mimarisinin önde gelen bir örneğidir.

Nilüfer Köprüsü:Mudanya yolu üzerinde eski demiryolu köprüsünün alt tarafında, Nilüfer Çayı üzerindeki tarihi ksrc=/dosyalar/resimler/bursa_kitabi/image/215.jpgöprü, Orhan Gazi’nin eşi Nilüfer Hatun tarafından yaptırılmıştır. Köprü kemerlerinin bir kısmı toprakta gömülü olup, doğu tarafındaki kemer, orijinaldir.

Setbaşı Köprüsü:Şehrin merkezinde, Gökdere deresinin üstündekiköprü, biri büyük, biri küçük olmak üzere iki gözlüdür. Cumhuriyet dönemine kadar üstü ahşap olan bu tarihi köprü, 1920 yılından sonra taş ayaklar üzerine betondan yeniden yaptırılmıştır. XV yüzyıl sonlarından bu yana kullanıldığı anlaşılan bu köprü, Osmangazi ile Yıldırım ilçelerini birbirine bağlamaktadır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder