4 Ekim 2010 Pazartesi

Köprüler


Bursa kenti ve ovasından çok sayıda dere geçtiği için, bu dereler üzerine çokça güzel köprüler yapılmıştırsrc=/dosyalar/resimler/bursa_kitabi/image/216.jpg. İlk Osmanlı köprüsü sayabileceğimiz Nilüfer Köprüsü´nden başlayan bu güzel gelenek, Türkiye´de örneği olmayan Irgandı Köprüsü´yle sürmüştür. Bursa´daki tarihi köprülerimiz ne yazık ki gereken ilgiyi görmemiştir.Çok sayıda köprümüz yıkılmasına karşın yine de Bursa´da azımsanmayacak ölçüde, Abdal, Nilüfer, Mihraplı, Setbaşı, Irgandı,Tatarlar köprüleri gibi tarihi köprüler ayakta kalarak günümüze ulaşmıştır.

Abdal Köprüsü:Çekirge’nin altında, Acemler’de Nilüfer Çayı üstündeki 12 gözlü tarihi köprünün günümüzde ancak 6 gözü ayakta durmaktadır. 1669’da yaptırılan bu köprü, sivil Türk mimarisinin önde gelen bir örneğidir.

Nilüfer Köprüsü:Mudanya yolu üzerinde eski demiryolu köprüsünün alt tarafında, Nilüfer Çayı üzerindeki tarihi ksrc=/dosyalar/resimler/bursa_kitabi/image/215.jpgöprü, Orhan Gazi’nin eşi Nilüfer Hatun tarafından yaptırılmıştır. Köprü kemerlerinin bir kısmı toprakta gömülü olup, doğu tarafındaki kemer, orijinaldir.

Setbaşı Köprüsü:Şehrin merkezinde, Gökdere deresinin üstündekiköprü, biri büyük, biri küçük olmak üzere iki gözlüdür. Cumhuriyet dönemine kadar üstü ahşap olan bu tarihi köprü, 1920 yılından sonra taş ayaklar üzerine betondan yeniden yaptırılmıştır. XV yüzyıl sonlarından bu yana kullanıldığı anlaşılan bu köprü, Osmangazi ile Yıldırım ilçelerini birbirine bağlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder